Hva er triathlon?

Ordet er gresk og betyr 3-kamp


I våre dager finnes triathlon i 3 varianter:

- Svømming, sykling og løping etter hverandre uten stopp.
- Vinter-triathlon med ski istedenfor svømming.
- En militær øvelse med 30 km langrenn, skyting og storslalom og oppdelte starter.


Det er flere historier om hvordan dagens triathlon oppstod. En versjon er slik:En gjeng US-marines diskuterte heftig på en bar i Honululu en dag i 1977 om hva som var verst av øyas svøm over bukta, øya rundt på sykkel eller Honululu marathon. Et glupt hode sa: ”La oss ta dem etter hverandre og finne ut av det”. Dagens Ironman og idretten triathlon var skapt.

Ironman består av 3800 m svømming, 180 km sykkel og 42,2 km (maraton) løp.Verdensrekorden er litt over 7:45 t, Norgesrekorden litt over 8:25.

Hardangervidda Triahlonklubb arrangerer verdens hardeste ironman-distanse: ”Norseman”. Den starter første uka i august i Hardangerfjorden kl. 05 om morgenen, sykler over Hardangervidda, Dagali og Imingen og ned til Tinnsjøen hvor maratonet starter. Mål er tårnet på Gaustatoppen, 1850 moh. Tønsberg Triathlonklubb har som regel 2-5 deltagere hvert år. Klubbens foreløpige Norseman-rekord er 12.06 av Bjørn Skollerud. www.nxtri.no

Samaranch sa først nei til å triathlon med i OL. Ironman var tilfeldig sammensatt, og verden hadde lange diskusjoner om det riktige forholdet mellom øvelsene. Først på 90-tallet ble man enige om at alle nasjonale- og internasjonale mesterskap skal foregå med: 1500 m svøm, 40 km sykling og 10 km løp. Denne kalles OL-distansen. Halvparten kalles sprint og det dobbelte langdistanse. Langdistanse kan også være halv Ironman.

I Vestfold arrangeres mange ulike former for triathlon. Det største er Gråtassen i Kodal med 300 m svøm, 24 km terrengsykling og 5 km terrengløp. I Tønsberg arrangeres Ringshaugdysten triathlon (sprint) lørdag rundt 20. juni og Tønsberg bytri i august.

Idrettens store fortrinn er den varierte treningen. Du blir allsidig og utholdende. De fleste konkurranser foregår i Sprint, og denne gjør de fleste unna på under 1,5 t. Tønsberg Triahtlonklubb er tilsluttet NIF og har 80 medlemmer, gj.snittsalderen er 40 år. Og vi har 25 % damer med.


VELKOMMEN!